Teme   >    Kultura i nauka   >   
 • Da li je otkriven lijek za alkoholizam?
 • Alkoholizam je bolest. Znači li to da se može liječiti lijekovima, poput drugih bolesti? Eminentni francuski ljekar vjeruje da je pronašao ne samo lijek za alkoholizam već i čudesni lijek.
 • On ukazuje na svog glavnog pacijenta – sebe. Tvrdnje koje je iznio dr. Olivier Ameisen u knjizi koja je došla na listu najprodavanijih knjiga u Francuskoj stvorile su ogromno komešanje u evropskom medicinskom establišmentu. Kolege ljekari u Francuskoj i Švicarskoj – često pod pritiskom pacijenata – testirali su njegove metode i rekli da su “zapanjeni” rezultatima. Drugi ljekari specijalisti i vođe kampanja protiv alkoholizma sumnjičavi su i čak bijesni na dr. Ameisena – vodećeg kardiologa – jer tvrdi da postoji jednostavno farmaceutsko rješenje za nešto što oni smatraju kompleksnim fizičkim, mentalnim i društvenim oboljenjem.

  Ipak, klinike za liječenje od alkoholizma opsjedaju zahtjevi za tretmanima lijekom koji je propisao dr. Ameisen u svojoj knjizi “Le Dernier Verre” (Posljednja čaša). Engleski prijevod knjige bit će izdat tokom sljedeće godine. Francuska vladina agencija koja testira nove lijekove napravila je neobičan korak – odlučila je istražiti tvrdnje dr. Ameisena, a to je neobičan korak jer lijek koji je “otkriven” nije novi. Baklofen je jeftin lijek koji se već dugo koristi protiv grčenja mišića, pogotovo kod pacijenata koji boluju od cistične fibroze ili osoba s djelomičnom paralizom. Dr. Ameisen je rekao da vlastito iskustvo i iskustvo drugih pacijenata ukazuje na to da se taj lijek može također koristiti za umanjivanje, a zatim i potpuno suzbijanje, nepodnošljive potrebe za alkoholom. On tvrdi da je lijek tako djelotvoran da alkoholičari mogu ponekad u društvu nešto i popiti, a da se ne moraju bojati vraćanja ovisnosti. “Moj je slučaj prvi u kojem je određena doza ovog lijeka u potpunosti potisnula ovisnost o alkoholu,” rekao je dr. Ameisen.

  Drugi ljekar koji je također testirao ovaj lijek je dr. Renaud de Beaurepaire iz bolnice Paul-Guiraud u Villejuifu blizu Pariza. “Lijek sam propisao dvojici alkoholičara koji su pali na samo dno,” rekao je on. “Efekt je bio prilično čudesan.” Drugi specijalist za alkoholizam, Philippe Michaud, nije baš uvjeren. “Ova nas je knjiga zaista bacila u probleme,” izjavio je on. “Opsjedaju nas pozivi i pisma osoba koje žele takvo liječenje.”

  Dr. Ameisen (55) još kao mlad čovjek postao je eminentni specijalist za bolesti srca u Francuskoj, a zatim i vanredni profesor kardiologije na  Cornell univerzitetu u New Yorku.  Pokrenuo je unosnu privatnu praksu na Manhattanu 1994. Bez obzira na uspjeh, njime je ovladao osjećaj manje vrijednosti. U svojoj knjizi napisao je da se osjećao kao “varalica kojeg samo što nisu razotkrili”. Utjehu je nalazio u velikim količinama viskija i džina. “Mrzio sam okus alkohola, ali mi je bilo neophodno njegovo dejstvo da bih opstao u društvu,” navodi on u svojoj knjizi.

  Devet mjeseci proveo je u klinikama za liječenje od ovisnosti o alkoholu i prošao mnogobrojna liječenja od hipnoze do akupunkture, ali sve bez uspjeha. Napustio je svoj posao u Americi i vratio se u Francusku.
  Prijatelj mu je 2000. godine poslao članak iz časopisa The New York Times o tome kako je liječenje baklofenom propisano pacijentu s mišićnim problemima izliječilo njegovu ovisnost o kokainu. Dr. Ameisen je malo istraživao i otkrio da je poznato da je lijek također izliječio ovisnost o alkoholu i kokainu kod laboratorijskih pacova, ali da nikad nije korišten za liječenje ovisnosti kod ljudi.

  U martu 2002. godine on je sebi propisao nisku dozu baklofena od 5 mg. “Prvi učinak bilo je čudesno opuštanje mišića i san poput bebinog,” rekao je on. On je također uvidio da ga ne muči opsjedajuća potreba za pićem.
  Nakon što je povećao dozu na 270 mg dnevno, doktor se osjećao izliječenim. On još uvijek uzima dozu od 50 mg dnevno. Specijaliste za alkoholizam, iako ne opovrgavaju njegove tvrdnje, iritira to što doktor iz druge branše iznosi tako utjecajne tvrdnje. Xavier Laqueille, direktor bolnice St. Anne u Parizu koja liječi ovisnike rekao je: “Alkoholizam je složeno oboljenje u kojem se prepliću neurobiološki i psihološki faktori.” Dr. Michel Reynaud iz bolnice Paul-Brousse u Parizu je također rekao: “Ohrabrivati ljude da misle da postoji čudotvorna molekula predstavlja potpuno nerazumijevanje prirode alkoholizma i izuzetno je neodgovorno.”

  Francuska vladina agencija koja testira i izdaje dozvole za lijekove, L'Agence française de securité sanitaire des produits de santé (Afssaps), upozorava da baklofen nije “mehlem” i da može imati veoma negativne nuspojave. Ipak, Fabienne Bartoli, pomoćnica direktora Afssapsa, izjavila je da će agencija razmotriti “kako da organizira klinička ispitivanja” koja bi testirala tvrdnje dr. Ameisena. Nijedna farmaceutska kompanija ne želi sponzorirati ta ispitivanja pošto je baklofen još od 1997. godine u slobodnoj proizvodnji.

  Ograničeni eksperiment već je proveo dr. Pascal Garche s Odjela za alkoholizam pri Ženevskoj univerzitetskoj bolnici. On je propisao dozu baklofena za 12 svojih pacijenata, od kojih je 7 pokazalo značajne znakove oporavka. “Nikad ranije nisam bio svjedok ovakvog odgovora na lijek,” rekao je on, ali je i priznao da neki pacijenti bolje podnose velike doze baklofena od drugih. Dr. Garche je zatražio dozvolu za proširenje svog programa.

  U isto vrijeme, dr. Renaud de Beaurepaire iz bolnice Paul-Guiraud nema nikakvih sumnji. “Ameisen je napravio izuzetno otkriće,” rekao je on i dodao: “Cijeli svijet će mu biti zahvalan na tome.”

  Autor: John Lichfield
  Izvor:  independent.co.uk
  Prijevod: Esma Zlatar

 •  
 • 02.01.2009
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com