Teme   >    Intervju   >   
 • Obamina savjetnica muslimanka
 • Intervju s Dalijom Mudžahid, prvom pokrivenom muslimankom u administraciji američkog predsjednika Obame. Dalia za islamonline.net govori o svojoj novoj ulozi i planovima
 • Dalia Mudžahid, pokrivena američka muslimanka, ušla je u historiju postavši prva muslimanka u administraciji predsjednika Baracka Obame.

  Ona je imenovana u novoformirano Međureligijsko savjetodavno vijeće za koje se američka administracija nada da će popraviti odnose s muslimanima u SAD-u i širom svijeta.

  Ova Amerikanka egipatskog porijekla direktorica je Gallupovog američkog centra za muslimanske studije, istraživačkog centra koji pruža analitičke podatke o pogledima muslimanskog stanovništva širom svijeta.

  U ekskluzivnom intervjuu za islamonline.net Mudžahidova je govorila o svojoj novoj ulozi, izazovima s kojima se suočavaju muslimani, islamofobiji u SAD-u i priči o njenom ličnom uspjehu.

  Kako se osjećate kao prva muslimanka u Obaminoj administraciji?

  Zapravo, ja i nisam prva muslimanka. Ima i drugih muslimana u Obaminoj administraciji. Također, nisam ni jedina osoba islamske vjere u Savjetodavnom vijeću Bijele kuće u "Uredu za religijsko partnerstvo". Pridružila sam se dr. Eboou Patelu kao druga osoba islamske vjere u Vijeću. Ja sam, međutim, prva žena muslimanka u ovom Vijeću. Osjećam se vrlo počastvovanom privilegijom što mogu služiti na ovaj način, ali također shvatam i odgovornost koju sam preuzela. Svoju ulogu vidim mnogo više u svjetlu onoga što je potrebno uraditi nego kao historijsko postignuće. Vjerujem da uspjehe tek treba postići.

  Koja je uloga "Ureda za religijsko partnerstvo"?

  Ja sam članica savjetodavnog vijeća Bijele kuće koje se sastoji od 25 članova i usmjereno je na nuđenje rješenja za društvene probleme utemeljenih na iskustvima vjerskih zajednica. Konkretno, radim u Radnoj grupi za međureligijski dijalog i saradnju, koja se sastoji od samo 5 članova. Mi ćemo raditi na preporukama iz naše oblasti koje će revidirati šire vijeće, a potom će ih uključiti u godišnji izvještaj s preporukama vijeća samom predsjedniku.

  Koja je vaša uloga kao savjetnice za islam?

  Ne bih baš rekla da sam savjetnica za islam. Radije bih rekla da je moja uloga da prenesem činjenice o tome šta muslimani misle i osjećaju. Svoju ulogu vidim kao prenošenje glasova ušutkane većine muslimana iz Amerike i svijeta ovom vijeću kako bi njihove ideje i iskustva utjecali na naše preporuke. Vjerujem da sam izabrana jer je administraciji stalo do toga šta muslimani misle i vjerujem da nas žele saslušati.

  Koju vrstu savjeta ćete davati Obami u cilju poboljšanja odnosa s muslimanima SAD-a i muslimanima svijeta?

  Savjetovat ću ga, prije svega, da sluša. Mnogi su tvrdili da su teroristi "preoteli islam". Ne slažem se s tim. Mislim da je islam siguran i da cvjeta u životima muslimana širom svijeta. Ono što je teroristima dopušteno da preuzmu su problemi s kojima se suočavaju muslimani. Zabrinutost muslimana zbog nepravde prethodna administracija je uglavnom odbacivala ostavljajući vakuum koji su iskorištavali ekstremisti. Ovo je opasna stvarnost za sve nas. Umjesto toga, SAD moraju saslušati trenutne brige muslimana, čak i ako se Amerika ne slaže s njihovim shvatanjima. Ovakvi problemi više se ne smiju zanemarivati ili ostavljati ekstemistima da preuzmu monopol nad njima.

  U kojim područjima unutrašnje i vanjske politike administracija treba uvesti promjene?

  Podržavam akcioni plan predstavljen u izvještaju "Promjena kursa" koji  preporučuje četiri područja djelovanja: Poštovanje, Reforma (politička i ekonomska) i Rješavanje sukoba. Kad je riječ SAD-u, preporučila bih da viši članovi administracije krenu na "turneju slušanja" po SAD-u i da čuju šta zabrinjava američke muslimane. Poput mnogih drugih građana Amerike, američki muslimani su zabrinuti zbog rasnog profiliranja, diskriminatorske imigracione politike i narušavanja građanskih sloboda.

  Šta mislite o rastućoj islamofobiji u Americi?

  Islamofobija u Americi je vrlo stvarna. Gallup je utvrdio da su muslimani među najnepopularnijim grupama u SAD-u i samo nešto više od trećine Amerikanaca kaže da nema nikakvih predrasuda prema muslimanima. To predstavlja ozbiljnu opasnost za Ameriku kao cjelinu. Bolest rasizma je po definiciji pristrasnost u procjeni. To znači da rasizam smanjuje moć rasuđivanja i navodi ljude na nerazumne odluke. On također dijeli naciju i sprečava potpuno iskorištavanje njenih intelektualnih i kulturnih resursa. Rasizam je razoran. Rasizam je strateški hendikep. Veoma sam ponosna na napredak koji je Amerika ostvarila u borbi s ovim problemom kad su u pitanju odnosi između crnaca i bijelaca. Prema istraživanju iz 1956. godine samo 4% Amerikanaca je odobravalo brak između crnaca i bijelaca. Brak iz kojeg je rođen naš predsjednik bio je ilegalan u Virdžiniji kad je on rođen. Danas, 80% Amerikanca odobrava brak između crnaca i bijelaca. Prošle godine Barack Obama je postao prvi demokratski predsjednički kandidat nakon decenija koji je pobijedio u Virdžiniji. Jača smo i pametnija nacija zbog ovog napretka. Naš sljedeći napredak bit će oslobađanje našeg društva od predrasuda prema muslimanima.

  Šta sami američki muslimani trebaju preduzeti?

  Američki muslimani zaostaju iza drugih Amerikanaca po pitanju svog političkog i građanskog angažmana, prema našim istraživanjima (National Portrait). Najbolja stvar koju mogu učiniti kako bi ojačali Ameriku jeste da postanu potpuno angažovani u ispisivanju sljedećeg poglavlja u njenoj historiji svojim uključivanjem i jakim osjećajem odgovornosti za budućnost svoje zemlje.

  Koje su vaše nade i želje kad su u pitanju američki muslimani?

  Nadam se da će obogatiti Ameriku potpuno se angažirajući u njenom rastu i razvoju, kao i u njenoj borbi.

  Recite nam nešto o svom vlastitom putu uspjeha kao američka  muslimanka koja nosi hidžab. S kojim izazovima ste se susretali na tom putu?

  Bila sam veoma počašćena, hvala Allahu. Mislim da je moja priča tipična američka priča. Odrasla sam u obrazovanoj srednjoj klasi, ali nisam imala posebnih veza ili povlastica. Pošto sam postizala odlične rezultate u školi, bila sam u mogućnosti pohađati vrhunski univerzitet, a pomagala sam u njegovom finansiranju radeći tokom ljeta kao inžinjer stažista. Preko ljeta sam radila u fabrici papira u jednom malom gradu u Wisconsinu. Imala sam samo 19 godina. Glavni tehničari često su me podsjećali da oni rade za mašinama duže nego što ja postojim na ovom svijetu. Mnogi su mi rekli da sam prva muslimanka s kojom su se ikad susreli. Veoma malo žena je radilo u fabrici, tako da sam već i kao žena bila u manjini, a također  sam bila i jedina pokrivena žena u cijelom gradu i jedina muslimanka u fabrici. Naravno da je sve ovo predstavljalo izazov, ali iz toga sam mnogo naučila. Kad bi me ljudi upoznali, za njih sam postajala stručnjak, a ne žena s hidžabom. Ovo iskustvo ponijela sam sa sobom nakon koledža i ugradila ga u svoj stalni posao i akademsku karijeru. Ovakve situacije naučile su me da je živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima mnogo važnije nego se ležerno prilagođavati svojoj okolini. Mislim da mi je ova jednostavna životna lekcija pomogla da uspijem i dala mi hrabrosti da se suočim s najtežim i najstrašnijim situacijama.

  Izvor: islamonline.net
 •  
 • 03.05.2009
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com