Teme   >    Žena   >   
 • "Nasilje nad ženom u muslimanskoj zajednici je još tabu tema"
 • Upravo iz tog razloga Ženski edukacioni centar "Nahla" organizirao je javnu tribinu o temi "Nasilje nad ženom u muslimanskoj zajednici, šutnja - odobravanje - ignoriranje".
 • Gosti tribine bili su Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće iz Fondacije lokalne demokratije i dr. Enes Ljevaković - šef katedre fikha na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i fetvai-emin u Vijeću za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Uvodničarka i moderatorica bila je mr. Zehra Alispahić.

  Nasilje nad ženama u muslimanskoj zajednici još uvijek je tabu tema, kazala je za Fenu Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće iz Fondacije lokalne demokratije.

  Gđa Hodžić-Lemeš je istaknula da u Sigurnoj kući imaju višestruke povratke istih osoba, a najveći razlog tome je društveno neriješeno pitanje nasilja nad ženama.

  Ova kuća u saradnji s Centrima za socijalni rad Kantona Sarajevo ima kontinuirano finansiranje, što nije slučaj s ostalim Sigurnim kućama u Federaciji BiH.

  "Žena ne dolazi u Sigurnu kuću zbog jednog šamara. Uglavnom su to višegodišnja brutalna premlaćivanja, a sve zbog šutnje i neodobravanja sredine u kojoj živi", istaknula je Hodžić-Lemeš i kazala da se to mora promijeniti i da nasilje mora prijeći iz privatnog u društveni problem.

  "Ovakve tribine su važne jer se često dešava da pojedinci tvrde da u muslimanskim porodicama nema nasilja jer to nije u vjerskom i kulturnom običaju islama, međutim to je potpuno pogrešno. Naime, 25 posto anketiranih udatih žena u Siriji kazalo je da je doživjelo nasilje od strane svog muža", kazala je u uvodnom izlaganju Zehra Alispahić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka.

  Ona je pojasnila da u BiH postoji tzv. balkanski sindrom koji se objašnjava time da je žena nemoćna i zavisna, a muškarac je agresivan i takvi stereotipi se moraju zaustaviti.

  Izvor: FENA


  Ženski adukacioni centar "Nahla" i Centar za napredne studije pripremili su bosansko izdanje studije "Bračne nesuglasice: vraćanje ljudskog dostojanstva posredstvom viših ciljeva Šerijata" Abdulhamida A. Ebu Sulejmana. Knjigu možete preuzeti OVDJE

 •  
 • 27.01.2010
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com