Teme   >    Roditeljstvo   >   
 • Strogi ste? Djeca će vam biti uspješnija
 • Ravnoteža u toplini i disciplini bolja je odgojna metoda od autoritativne, potkupljivačke ili popustljive.
 • Djeca koja su strožije odgajana uspješnija su u životu, tvrdi novo istraživanje.Djeca starosti pet godina sa strogim roditeljima imaju dvostruko više šanse kao odrasli pokazivati dobre karakterne osobine i sposobnosti. Autorica istraživanja Jen Lexmond kazala je: “Povjerenje, toplina i disciplina su najvažniji”.

  Životne šanse

  Prema istraživanju, kvalitete poput primjenjivanja naučenog, samokontrole i empatije mnogo su razvijenije kod djece čiji roditelji su bili strogi. Te su kvalitete od vitalnog značaja kad su u pitanju životne prilike, mobilnost i mogućnosti.

  Isto tako, te se kvalitete oblikuju u predškolskoj dobi.

  Izgradnja karaktera

  U istraživanju su analizirani rezultati prikupljeni u 9.000 domaćinstava diljem Velike Britanije.

  Djeca iz bogatih porodica imala su dvostruko veću šansu razviti kvalitete potrebne za uspjeh u životu od djece koja su odrasla u siromašnijim porodicama. Osim toga, djeca koja odrastaju uz oba roditelja također su uspješnije usvajala karakterne osobine koje olakšavaju uspjeh od djece koja su odrastala uz jednog roditelja ili u porodicama s pomajkom ili očuhom.

  Ali, tamo gdje su roditelji primjenjivali stroge, pravedne i disciplinarne odgojne mjere, te su razlike među bogatima i siromašnima te porodicama općenito, nestajale.

  Stoga su istraživači zaključili da je roditeljstvo najvažniji faktor s najvećim utjecajem na uspjeh djece, bez obzira na to iz kakvih porodica ona dolaze.

  Ostali pozitivni utjecaju uključuju dobru edukaciju i – dojenje. Zaposlenost ili nezaposlenost roditelja nema utjecaja na razvoj pozitivnih karakteristika u predškolaca.

  Samopouzdani, vješti roditelji koji primjenjuju strože metode odgoja i disciplinu, ali ih balansiraju toplinom i ljubavlju, ključni su faktor u razvijanju karakternih osobina neophodnih za uspjeh djece.

  Izvori:
  http://www.mojedijete.com
  http://www.babychums.com
 •  
 • 25.10.2010
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com