Teme   >    Žena   >   
 • Naši pretjerano stimulirani životi
 • Vjerovatno buljite u svoj računar već satima. Ako ne, sigurno ćete kasnije. Jeste li ikad razmišljali koliko svog vremena provodimo pred TV i kompjuterskim ekranima?
 • Djeca su često izložena većem broju sati pred ekranom nego što je preporučeno. Konzorcij za smanjenje gojaznosti  kod djece u  Čikagu ne preporučuje  više od 2 sata dnevno ispred ekrana. Restrikcije ovakve vrste su dio kampanje za smanjenje prekomjerne težine  kod djece i gojaznosti kod adolescenata. (Prekomjerna težina se generalno koristi kao termin za djecu i adolescente od 2 do 20 godina, dok se gojaznost  koristi za starije od 21 godinu).

  Internet nam pomaže da saznamo kakvo je vrijeme u Brazilu, rezerviramo mjesto za večeru ili platimo račun. Koliko vas  još redovno čita blogove? Čitamo, gledamo videoklipove i provodimo sate na Facebooku, a ipak želimo još. Šta ovaj nivo konzumacije radi nama samima? Kako ovo utječe na našu emocionalnu i duhovnu dobrobit? Kako  postajanje ovisnim o internetu utječe na nas kao individualce ili kao članove društva? Šta radimo da se zaštitimo od silnih faktora koji doprinose pretjeranoj stimulaciji i pasivnosti?
  Često se pitam šta ova svakodnevna odvlačenja pažnje rade nama, kao duhovnoj zajednici? Jedna od osnovnih vrijednosti  udruženja  "HEART Women & Girls" jeste razumijevanje: građenje i, konačno, življenje povezujući srce, tijelo, um i dušu. Ako je naš um konstantno napadnut smetnjama koje odvlače pažnju i ovisnostima naše generacije, nikad nećemo biti slobodni. Mora postojati mjesto i vrijeme za priključenje i za isključenje. Zar nije neodgovorno misliti da življenje zamjenski kroz profile drugih ljudi, blogova, slika i ličnih informacija nema potencijala da nas uništi kao zajednicu?

  Ako pronalazite sebe ograničavajući se na internet i ako se osjećate pretjerano stimuliranim, pokušajte se preispitati na način da saznate šta, ustvari, tražite. Da li tražite način da se povežete sa svojim starim prijateljima? Nije problem, povežite se, ali poslije toga postavite limit na vrijeme provedeno s njima i onda se odjavite. Trebate ostati u kontaktu sa svojom rodbinom i prijateljima koji žive širom svijeta? Uživajte i u tome, ali nemojte zaboraviti da se vremenski ograničite. Imam nekloliko prijatelja koji su deaktivirali svoje profile na Facebooku zato što su provodili previše vremena na njima, da bi ih ponovo aktivirali nakon samo nekoliko sedmica ili mjeseci. Ako vam je teško postaviti granice, porazgovarajte sami sa sobom i racionalizirajte problem.

  Trebate način da promovirate svoj biznis? Imajte na umu da društveni mediji nisu ekvivalent društvenom marketingu i iskorištavanje vremena pojedinca i njegove privatnosti nije način da se postigne taj cilj. Ne postoji ništa loše ili neiskreno u tome da neka organizacija ili poslovni subjekt postavlja obavijesti o aktuelnim dešavanjima, ali pojedinac ne bi trebao iskorištavati drugoga i njenu/njegovu  privatnost da bi postigao svoj cilj.

  Koliko vam je vremena neophodno za posao? I koliko svog dragocjenog vremena možete izdvojiti za lične potrebe i zadovoljstvo?

  Znam da nisam jedina kad kažem da poslije napornog dana jednostavno uživam surfajući po internetu. To je ugađanje sebi, ali kao i sva ostala ugađanja, i to mora imati granice. Sem toga, trudim se da to ne bude posljednja stvar koju uradim prije spavanja. Mozak treba vremena da se odmori.

  Ironija vremena provedenog ispred ekrana je pravi problem ovdje. Ako ne želimo da naša djeca provode sate pred ekranom, zašto mi to sami radimo? Baš kao što  smo postavili određena ograničenja svojoj djeci, moramo postaviti limite i sebi samima, u pogledu vremena provedenog surfajući po društvenim mrežama. Naprimjer, imate li neka pravila ili posebni program koji koristite  za provjeravanje e-maila, novina ili za obnavljanje vijesti na društvenim mrežama? Ja, naprimjer, ne koristim internet na mobitelu, osim ako putujem, pa nekoliko dana neću imati pristup internetu. Oslobodila sam se neprestanog iščekivanja e-mailova i poruka. To je moj lični izbor, ali možda vaša situacija zahtijeva nešto drugo. Nije loša ideja da postavimo vrijeme na „plug in“ u bilo kojoj kombinaciji u toku dana, recimo 9.00, 12.00, 15.00, 17.00 ili 18.00. Razmislite šta ima smisla za vas i kako se to uklapa u vaše dnevne aktivnosti. I postavite sebi limit navečer, kad  posljednji put provjeravate e-mailove prije spavanja?

  Stanje smirenosti i zadovoljstva vrlo je teško postići. Društveno nam je nametnuto da moramo posjećivati različite joga tretmane ili ići na redovne masaže da se oslobodimo stresa nakupljenog iz života koji sami kreiramo. Ali i islam nudi vrijeme i prostor da meditiramo 5 puta dnevno! Razmotrite okolnosti u kojima se nalazite. Šta će se desiti ako ne odgovorite na taj poziv i ako ne odgovorite na e-mail odmah?  Kako na našu produktivnost i mentalno stanje može utjecati ako sebi dopustimo dostojanstvo i svetost vlastitog prostora? Kako kaže izreka, postoji pravo vrijeme za sve, pa zašto to ne bismo primijenili i na naše, naizgled nevidljive, elektronske živote?

  Piše: Aiša Ahtar

  Aiša Ahtar je voditeljica istraživanja u projektu HEART Women and Girls. HEART osnažuje žene kroz: edukaciju o zdravlju (poboljšanje pristupa adekvatnim informacijama i resursima vezanim za ljudsko tijelo i zdravstvene probleme), zagovaranje (zagovaranje za zdravstvene usluge i obrazovanje senzitivno prema različitim kulturama i vjerskim zajednicama), istraživanje (provođenje istraživanja s ciljem prikupljanja podataka o položaju žena i djevojaka iz vjerskih zajednica) i treninge (treniranje žena i djevojaka da postanu wellness lideri u svojim zajednicama).

  Preuzeto sa: altmuslimah.com
 •  
 • 30.12.2010
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com