Teme   >    Kultura i nauka   >   
 • Međunarodni sajam digitalnih medija u Teheranu
 • Sajam je održan od 9. do 16. 10. pod pokroviteljstvom iranskog Ministarstva kulture i islamskog buđenja. Na njihov poziv, ovom sajmu je prisustvovala i predstavnica CEI „Nahla“.
 • Sajam je pokrivao šest velikih oblasti, a izlagači su imali priliku da ostvare direktan kontakt sa svojim korisnicima.

  Oblasti predstavljene na sajmu su:

  -tehnologija i inovacije,
  -internet stranice i blogovi,
  -medijski softver,
  -softver za mobilne telefone,
  -kompjuterske igre i
  -digitalna umjetnost.


  Sajam je bio postavljen u prostoru od 75.000 m2 u okviru Velike Musalle „Imam Homeini“ u Teheranu. Prošlogodišnji podaci pokazuju da je preko milion osoba posjetilo sajam, a na ovogodišnjem sajmu je taj broj i povećan.
  Osim zvaničnog, sajamskog dijela, organizirano je i nekoliko paralelnih programa, radionica i profesionalnih susreta koji su na poseban način doprinijeli ukupnom dojmu i sadržaju sajma.

  Predstavnici iz BiH učestvovali su na radionicama internet aktivista iz različitih zemalja, a u organizaciji međunarodne unije „Unified ummah“ iz Teherana. Više od 50 internet aktivista iz 15 zemalja (Italija, Francuska, Australija, Čile, Kuba,Indija, Pakistan, Indonezija, Norveška, Turska, Palestina, Liban, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija) učestvovali su u ovom programu.
  Program je rezultirao formiranjem Asocijacije internet aktivista u želji da zajednički podrže i realiziraju projekt „Global March to Jerusalem“ planiran za mart 2012. godine. Ova inicijativa trebala bi da masovnim okupljanjima u blizini izraelske granice  iskaže neslaganje i protest prema stanju u ovom svetom gradu te stalnim nastojanjima izraelskih vlasti da promijene njegovu demografsku sliku.

  Dio programa koji su domaćini pripremili bilo je i obilazak kulturnih i historijskih znamenitosti Irana, predavanja i radionice o izazovima i mogućnostima digitalnih medija, kao i razmjena iskustava i ideja o načinima promocije i borbe za ljudska prava putem virtualnog prostora.


  Iskoristili smo priliku da se upoznamo i sa ženskim aktivizmom u Iranu te susretnemo predstavnike nekih lokalnih nevladinih organizacija, ali i pojedinaca koji su aktivni na ovom polju.
 •  
 • 22.10.2011
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com