Teme   >    Vjera i društvo   >   
 • Simpozij o muslimankama u Evropi
 • U Zagrebu je od 25. do 27. aprila, 2013. održan 20. međunarodni naučni simpozij. Ovaj put na temu: „Društveni položaj muslimanke u Europi - stanje i kako ga poboljšati" u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Svoje utiske s ovog značajnog skupa prenosi nam mr. Đermana Šeta.
 • Radovala sam se maju u Zagrebu, simpoziju, druženjima, Picassu...  Organizatori/ce skupa potrudili su se da osiguraju dolazak naučnika/ica i istraživača/ica koji/e se bave ovom temom, promišljaju je i žive. Nije to bilo tek formalno, ništa oko ovog skupa nije bilo tek formalno. Iskustva i zaključci većine učesnika/ca udarala su u samu srž problema. Nije tu bilo standarnog glorificiranja uloge žene u islamu bez praktičnog pokrića, nije bilo ni tako čestog demoniziranja Zapada i Drugih niti okrivljivanja nekog trećeg za probleme i izazove s kojima se muslimani/ke susreću. Ipak, jeste bilo kontekstualiziranja, povlačenja paralela i ukazivanja na opće ženske (a time i muške probleme), ali i one partikularno muslimanske. Sažetke radova sa skupa možete pogledati OVDJE

  Od upoznavanja sa situacijom ruskih muslimanki, preko pozicije koju muslimanke imaju u svojim vjerskim zajednicama do analize uloge žena u turskim i bosanskim poslovicama – bilo je tu za svakoga ponešto što je pomoglo da se osjenči, iz različitih perspektiva, život muslimanki u Evropi danas. Muslimanski lifestyle. Sarah Joseph, osnivačica i izvršna urednica magazina Emel, idejna je kreatorka tog danas globalnog termina (Muslim lifestyle). Ova izuzetno inspirativna žena na simpoziju je govorila i o tome, ali i o zadacima koji stoje pred muslimanskim zajednicama danas. Edina Leković, amerikanka balkanskog porijekla Direktorica za politiku i programiranje u Vijeću za javna pitanja muslimana (Muslim Public Affairs Council) iznosila je medijska iskustva američkih muslimana/ki nakon 11. septembra i ukazivala na efekte (kako negativne tako i pozitivne) koje je muslimanska zajednica osjetila u vezi sa tim. I tako redom, izlaganje iza izlaganja, donosilo je neku novu vizuru, neki novi uklon. Uglavnom svjež i zanimljiv.

  Medžlis Islamske zajednice Zagreb i Islamska zajednica u Hrvatskoj na najbolji način pokazuju kako se uključivanjem žena na odgovorne i liderske pozicije može postići veća korist za zajednicu u cjelosti. Organiziranje ovog simpozija jedna je takva stvar, ali i Islamska gimnazija, Dječiji vrtić, sistemski organizirana mektebska poduka, Vijeće žena svjedoče uspješnom partnerstvu i prijateljstvu svih koji svojim djelovanjem pozivaju u dobro i u njemu se natječu. Stoga ne čudi i finalni zaključak sa ovog skupa u kome se navodi da „islamske institucije imaju povijesnu odgovornost i obvezu otvoriti se, kako prema angažmanu žene u svim segmentima društvenog života, tako i prema značajnijem uključivanju žena u organe islamskih zajednica“. Finalni zaključak u cjelosti možete preuzeti OVDJE 

  Kao i Picassov čudnovati futuristički nadrealizam, ovaj simpozij bio je rijedak primjer unutramuslimanskog futurističkog (stoga još uvijek nadrealnog i neočekivanog) dijalogiziranja (uglavnom) hladne glave. Kapa dolje!

  Piše: Đermana Šeta
 •  
 • 06.05.2013
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com