Teme   >    Kultura i nauka   >   
 • Kako zaštititi privatnost na netu
 • Zaštita vaše privatnosti na internetu ovih dana izgleda kao ogroman angažman, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti samo jednim klikom. Ovdje su naši omiljeni i veoma jednostavni trikovi.
 • Pisali smo ranije o 10 najboljih načina zaštite privatnosti, ali česte provjere postavki za privatnost oduzimaju vrijeme, a ponekad se jednostavno ne mogu uklopiti u vaš način rada (nije neophodno, naravno, da svi pribjegnu strategiji ograničavanja korištenja Facebooka bez brisanja accounta). Vaši manje tehnološki osviješteni prijatelji i rodbina možda neće imati strpljenja za uključivanje dodatnih postavki. Ova podešavanja su veoma jednostavni trikovi za koje smatramo da bi ih svako trebao koristiti, bilo da ste opsjednuti zaštitom ili samo želite ukloniti spamove u svom e-mail sandučiću. Oni su toliko jednostavni da čak i oni koji se manje razumiju u tehnologiju ne bi trebali imati problema da ih postave s nekoliko klikova.

  10.  Koristite privremene kreditne kartice kako biste spriječili ponovno naplaćivanje

  Bilo da želite dodatnu sigurnost prilikom online kupovine ili se jednostavno želite sačuvati od preplaćivanja, privremene kreditne kartice su velika pomoć. Većina izdavača kartica ih ima (obično se zovu „kartice za sigurnu kupovinu“ ili "poklon kartice"), a možete odrediti limit za potrošnju na kartici, datum isteka i još mnogo toga. Na taj način možete osigurati da se ne desi automatska naplata, osim ako to sami želite (osim toga, naplata se ne može izvršiti ako nema novca na kartici). Usto, ako neko dođe do podataka o vašem računu, sve što će imati je poklon kartica s limitom potrošnje, a ne vaša kreditna kartica.

  9. Svoju adresu ne stavljajte na GPS

  Ako ne želite da svi znaju gdje ste u svakom trenutku, htjet ćete biti sigurni da neka od aplikacija ne odaje vašu lokaciju. Obično je to prilično jednostavno: nemojte koristiti usluge kao što su Foursquare, isključite Facebook Places, itd. Ali nemojte ni ignorirati očito: naprimjer „Home“ dugme na vašem pametnom telefonu ili navigacijskom uređaju može dovesti bilo kojeg kradljivca auta pravo do vaše kuće. Umjesto toga koristite obližnji spomenik kao lokaciju svog doma – na taj način će vas uređaj za navigaciju uvijek dovesti dovoljno blizu, tako da ćete se znati vratiti, ali neće dovesti neželjene osobe pred vaša vrata.

  8. Koristite lažne datume rođenja za prijave na webu

  Većina informacija koje web stranice traže kad se prijavljujete su nepotrebne, a to ponekad nije ni sigurno. Kradljivci identiteta mogu napraviti dosta štete samo s datumom vašeg rođenja. Pobrinite se da ne postavljate  datum i godinu rođenja bilo gdje javno, kao na Facebook, a ako je neophodno da ga koristite za prijavu na web onda koristite lažan datum rođenja kako biste ispunili zahtjeve za demografskim podacima, ali ne odajući sve svoje lične podatke.

  7. Promijenite svoj rod kako biste primali manje dosadnih oglasa

  Ako su oglasi na vašoj omiljenoj web stranici posebno nepodnošljivi, jednostavan način da se izbjegnu jeste da pokušate promijeniti rod na vašem računu. Spotify, naprimjer, izgleda samo ženama oglašava Spotify novosti i muzičke albume. Slično tome, ako ste žena, postavljanjem svog roda kao muškog može vam pomoći da izbjegnete dosadne reklame o dijetama ili majčinstvu na određenim stranicama. Također, stepen iritantnosti oglasa razlikuje se od stranice do stranice. Meni stvarno ne trebaju teblete za kontracepciju koje mi Pandora nudi, ali ti oglasi su daleko manje nametljivi od ogromnih animiranih reklama za  Bud Light koje sam dobijao kad je na mom računu rod bio „muški“.

  6. Koristite HTTPS kad god je to moguće

  HTTPS je jednostavan način da ostanete sigurni na netu i mnogi servisi će ga koristiti po defaultu u brzim postavkama. To možete omogućiti prilikom ulaska  na Facebook, Twitter, Gmail samo čekiranjem kvadratića. Za sve ostalo, tu je opcija HTTPS everywhere, koji će koristiti HTTPS na bilo kojoj stranici koja vam to dozvoljava.

  5. Koristite AdBlock čak i kad ne blokirate oglase

  Možda ste čuli puno o dodacima kao što je AdBlock Plus, ali ste ih ignorisali jer ste željeli da podržite stranice koje posjećujete (i zahvalni smo vam na tome). Međutim, AdBlock dodaci su odlični alati za privatnost, čak i ako ne blokirate oglase. Oni vas mogu zaštititi od poznatih malwarea, pa čak i spriječiti stranice poput Pandore da preuzmu vašu Facebook lozinku. Sve što vam treba je nekoliko jednostavnih filtera koji će ugraditi još jednu ciglu u zid vaše privatnosti.

  4. Spasite se od odvraćanja pažnje i uznemiravanja preko instant poruka

  Ništa više ne uznemiruje (niti odvraća pažnju) od primanja instant poruka od nekoga s kim ne želite razgovarati. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi vaše ćaskanje ostalo privatno, npr., da dozvolite samo svojim prijateljima da vam pišu poruke, postavite svoj profil na opciju „sakriven“ ili da vaš online status na Facebooku bude vidljiv samo prijateljima koje vi odaberete.

  3. Koristite jednokratne e-mail adrese kako biste izbjegli spam

  Jedan od najboljih načina da se riješite spama u vašem inboxu je da  koristite jednokratnu e-mail adresu za manje sigurne internet stranice. Ako posjetite stranicu koja zahtijeva e-mail adresu, ali u  koju nemate potpuno povjerenje, koristeći usluge kao što su ranije spomenuti Trashmail ili jednostavniji 10 minute mail, možete koristiti brzu privremenu e-mail adresu da biste dobili neophodni konfirmacijski e-mail i da biste spriječili stizanje spama u budućnosti.

  2. Napravite sigurnu i lako pamtljivu lozinku

  Iako je najsigurnija lozinka ona koje se ne možete sjetiti, postoji mnogo trikova za pravljenje jednostavne, lako pamtljive lozinke koju neće biti lako pogoditi. Podijelili smo ranije s vama mnoge trikove za pravljenje lozinki, kao što je čuvanje svoje lozinke u rječniku ili korištenje fraze sastavljene od više riječi za bolju zaštitu. Čak i samo dodavanje jednog ili dva razmaka u vaše lozinke može ih učiniti težim za provaliti, samo se pobrinite da imate dobar sistem da ih možete sve lako zapamtiti.

  1. Svoje sigurnosno pitanje zadržite za sebe

  Jake lozinke su važne, ali one su potpuno beskorisne ako je vaše „sigurnosno pitanje“ nešto na što svako može odgovoriti. Umjesto da koristite već ponuđena sigurnosna pitanja, možete koristiti formulu za izradu pamtljivog, ali nerazrješivog sigurnosnog pitanja ili samo pomjeriti ruke tokom kucanja na tastaturi. Osim toga, možete jednostavno koristiti riječi asocijacije da bi pitanje učinili lakim za vas, ali teškim za druge, npr.,  da na pitanje: „Koje je djevojačko prezime vaše majke?“  odgovorite upisivanjem omiljenog albuma Iron Maidena.

  Autor: Whitson Gordon
  Prevela i prilagodila: Amela Melkić
  Preuzeto sa: lifehacker.com •  
 • 05.09.2013
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com