Teme   >    Vjera i društvo   >   
 • Iskušenja Ramazana
 • „Doživljavajući odsustvo zadovoljstva i užitka, u stanju smo da doživimo i iskusimo zadovoljstvo i užitak odsustva.“
 • Smatram da su dugi sati posta stvarno teški. Znam da nisam to trebala reći, ali istina je da, prije svakog Ramazana, jedino o čemu razmišljam su dugi dani pred nama. U potpunosti sam prestravljena. Zatim on dođe… i bam! Pogodi me, ali čudna stvar je u tome što… svaki put preživim.

  Isto tako je s mnogo drugih životnih iskušenja. Iščekivanje je najgori dio. Pomirila sam se s tim da je Ramazan težak; to bi i trebao biti. Ramazan uzima fizički i emocionalni danak. To bi trebao. Ako bi on bio mirna plovidba, zašto bi Bog za njega dao Svoju ličnu nagradu, kao što je objavio: „Post je Moj (pripada meni) i Ja za njega posebno nagrađujem.”

  Život je pun iskušenja i testova, i kao u svim nevoljama, postoji teškoća i olakšanje. Ramazan dođe, a zatim ode. Međutim, za razliku od drugih iskušenja, kada nas on napušta postoji osjećaj žaljenja i tuge, jer iako Ramazan može biti zahtjevan, njegovi blagoslovi su izdašni, posebno u ovom modernom dobu.

  Iako možemo pokušati izbjeći njen utjecaj, tako mnogo našeg postojanja se vrti oko zabave. Filmovi, reklame, kompjuterske igrice, čak i naša dnevna štampa je ispunjena eskapizmom (bijeg od stvarnosti, prim.prev.) holivudskih/bolivudskih priča i tračarskih naslova o djevojkama i ženama poznatih sportista i drugih slavnih ličnosti. Mi možemo obustaviti našu stvarnost i živjeti u svijetu „reality TV-a“. Možemo pobjeći u fantaziju i ostaviti naš vlastiti, često trivijalan, često neugodan, svakodnevni život iza sebe. Zatim Ramazan dođe i jednim brzim pokretom suoči nas s velikom dozom stvarnosti, realnošću gladi i žeđi, koja testira strpljenje. Ovaj mjesec traži od nas ne da pobjegnemo od stvarnosti, već da pobjegnemo u stvarnost – da se fokusiramo na teškoće života. Ovaj mjesec od nas traži da vidimo i osjetimo svakodnevni život siromašnih, kojima je glad i žeđ svakodnevnica.

  Pored toga, osim ako nismo budni cijelu noć igrajući kompjuterske igrice i gledajući filmove, Ramazan treba, također, da nam da prijeko potrebnu detoksikaciju od kandži i stiska savremene zabave. Ramazan nam omogućuje da oslobodimo naša prekomjerno bombardovana čula i umjesto toga, da ih ispunimo osjećajem divljenja i skromnosti. Lišavajući svoje tijelo hrane i pića, uzdižemo svoj karakter. Lišavajući svoje uši i oči konstantne prekomjerne stimulacije, dopuštamo sebi da iskusimo i doživimo svijet prirode. Doživljavajući odsustvo zadovoljstva i užitka, u stanju smo da doživimo i  iskusimo zadovoljstvo i užitak odsustva.

  Ramazan, stavljajući fizičko opterećenje na tijelo, zahtjeva od nas da usporimo. Primanjem svakog trenutka sporijom brzinom mi smo u stanju da apsorbujemo mnogo više detalja. U vozu koji juri sve što vidite je pomućen i nejasan prizor. Ali, usporavanjem, vidik postaje jasan; vidite detalje i složenost pejzaža pored kojeg prolazite. Toliko toga u savremenom svijetu se tiče odredišta i kako stići do njega, da zaboravimo samo putovanje i odričemo se mogućnosti uživanja i učenja. U svemu postoji period sazrijevanja, a mi ga remetimo, na vlastitu štetu.

  U ovaj haotični svijet dolazi Ramazan i od nas traži da uspostavimo kontrolu nad nama samima, da regulišemo svoje želje i niže instinkte i da ih pobijedimo. Na taj način moći ćemo bolje upoznati sebe i naše odnose – s ljudima, s društvom i okolinom. Imamo jasniju sliku, dublje razumijevanje i širu perspektivu.
   
  Naravno, možemo sve ovo propustiti. Možemo spavati preko dana, a noću „sijeliti“. Možemo ići u šoping, gledati filmove, ćaskati s prijateljima, jesti i pušiti šišu. Raditi ovo čitavu noć, a onda spavati tokom dana – je u osnovi samo preokretanje normalne, svakodnevne rutine. A sva korist koju bi imali od posta bi bila, kako je poslanik Muhammed upozorio, „glad i žeđ“.

  Uspješan režim fizičke kondicije zahtijeva istrajnost i izdržljivost. Pitajte olimpijske sportiste – oni već treniraju mjesecima. Isto tako, da bi se naše duše obogatile, one, također, moraju istrajati i izdržati. Ramazan je test. Za mene, to je gigantski test kojeg se bojim svake godine. Ipak, kada je ovdje, vjerujem da što ga više prigrlimo, više ćemo rasti; i  zasigurno to je poenta našeg postojanja: „…Tako mi duše i Onoga koji ju je upotpunio (usavršio), pa je osposobio za njezino griješenje i njezinu bogobojaznost (udahnuo sposobnost kojom može činiti zlo i dobro). Sigurno je spašen onaj koji svoju dušu očisti, a zaista će biti nesretan onaj koji svoju dušu okalja (pokvari). (Kur’an 91:7-10)”

  I tako, bez obzira na moje strahove i moju strepnju, uz Božiju milost i uz Božiju pomoć, molim se da Ramazan dođe u moj život i ove godine. Molim se da budem u stanju postiti za Njega, odvojiti vreme za razmišljanje o Njemu i u potpunosti doživjeti prisutnost Milostivog u mom životu; i da budem zahvalna što svake godine imam ovu priliku rasti kao ljudsko biće.

  Autorica: Sarah Joseph, glavna urednica časopisa EMEL
  Prijevod s engelskog: Emina Lakić

 •  
 • 26.06.2014
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com