Teme   >    U fokusu   >   
 • U Nahli obilježen Dan tolerancije
 • Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla" povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, organizirao je niz aktivnosti pod nazivom: "Tolerancija na testu – život s hidžabom u bh. društvu", s ciljem senzibiliziranja javnosti o pravima i potrebama žena koje iz vjerskih razloga nose maramu.
 • Program je otvoren predstavljanjem bosanskog izdanja knjige „Odijevanje muslimanki - od stereotipa do prava na izbor"  autorice dr. Katherine Bullock, čiji su izdavači Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla" i Centar za napredne studije iz Sarajeva. Ova studija sa sociološkog i antropološkog aspekta analizira fenomen pokrivanja muslimanki te vrlo sofisticirano preispituje i pobija kako rašireni kulturni stav da su muslimanke sasvim potčinjene muškarcima, tako i onu složeniju argumentaciju koju iznose neke liberalne feministkinje, sklone da izbor žene da se pokrije kritiziraju kao  krajnju „neslobodu“.

  Posjetitelji/ce su imali priliku upoznati se sa zanimljivim foto-pričama žena koje su u Bosni i Hercegovini odabrale da nose maramu, a bave se najrazličitijim profesijama i hobijima. O procesu nastajanja ovih priča govorila je autorica izložbe, fotografkinja Aida Redžepagić. Ona je pojasnila da je njena motivacija da se počne baviti ovom temom proizašla iz želje da predstavi i približi javnosti svakodnevnicu muslimanki koje nose maramu, jer one dijele slične profesionalne i privatne izazove i prolaze kroz iste životne faze kao i sve druge žene. Izložbu foto-priča možete pogledati u prostorijama CEI Nahla od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 12 do 16 h, a bit će otvorena do 10. decembra 2014. Dio izloženih fotografija pogledajte u galeriji ispod.


  Predstavnici Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ u BiH mr. Đermana Šeta i advokat Emir Kovačević upoznali su prisutne s izazovima s kojima se žene koje nose maramu danas susreću u bh. društvu, te mehanizmima zaštite i pravnim instrumentima koje imaju na raspolaganju u slučajevima diskriminacije i kršenja prava.  Izlagači su istakli da je Komisija za slobodu vjere savjetodavnog karaktera, što znači da osigurava podršku u procesu prijave kršenja prava i njegovog ostvarivanja. Naglašeno je da je veoma bitno da i osobe koje se nalaze u zoni komfora kod poslodavca govore o svojim pravima i tako osvještavaju o mogućnostima zaštite i ostvarivanja vjerskih prava. Također je istaknuto da je svaki slučaj o kojem se govori višestruko važan, jer se njime osobe ne bore samo za svoja prava, već tako rješavaju općeprisutan problem u društvu. Govoriti o problemu je prvi korak u njegovom rješavanju.

  Sve osobe koje su pretrpjele diskriminaciju u oblasti vjerskih prava pozvane su da se obrate komisiji, naglašeno je da će proces rješavanja slučajeva vjerovatno duže trajati, ali da će to biti osnova izgradnje pravne prakse u BiH, različite od modela koji se nude u Evropi ili svijetu i koji odgovaraju bh. socio-kulturnoj specifičnosti.

  Pripremila: Elmina Mušinović
 •  
 • 16.11.2014
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com