Teme   >    U fokusu   >   
 • EFOMW o napadu u Parizu
 • Evropski forum muslimanki, platforma koja okuplja evropske organizacije koje su u svom djelovanju inspirirane vrijednostima islama, a čiji je član i Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla", izdao je saopćenje povodom nemilih događaja u Francuskoj.
 • Nedavni oružani napad na redakciju magazina Charlie Hebdo u Parizu šokirao je Francusku i pokrenuo reakcije koje su premašile nacionalne granice. Razlog za to je što je ovaj zločin počinjen u ime univerzalne religije. Religije u kojoj je temeljni koncept svetost svih oblika života. Religije koja izjednačava ubistvo samo jednog čovjeka s ubijanjem cijelog čovječanstva.

  Evropski forum muslimanki najoštrije osuđuje ove terorističke napade. Naše misli su sa svim žrtvama i njihovim porodicama. Pozivamo francuske i evropske građane da se ujedine protiv nasilja i ustanu zajedno za mir. Ne smijemo dopustiti da ponašanje pojedinaca naruši težnju svih građana da žive u mirnim, podržavajućim i inkluzivnim društvima.

  Sada je vrijeme za jedinstvo, analizu i duboko razmišljanje. Zajedno moramo naći smislene odgovore na pitanja: Kako se efikasno boriti protiv ekstremizma i terorizma? Kako i zašto društva izgrađena na vrijednostima mira, tolerancije i slobode proizvode tako izopačene pojedince pune mržnje? Kako možemo zajedno izaći iz ove krize snažniji i ujedinjeniji?

  Evropski forum muslimanki također oštro osuđuje porast islamofobičnih napada i zlostavljanja nakon tragičnog događaja u Parizu. Džamije i pokrivene žene postale su mete nasilnih napada. U duhu borbe protiv mržnje moramo izgraditi odgovoran stav, odbijajući stigmatizaciju bilo koje zajednice. Moramo ustati zajedno, ujedinjeni protiv terorizma, zato što terorizam pogađa sve nas, bez obzira na nacionalnost, spol ili vjeru.

 •  
 • 13.01.2015
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com