Teme   >    U fokusu   >   
 • Konferencija "Muslimanke u Evropi"
 • Evropski forum muslimanki (European Forum of Muslim Women), čiji je član i CEI Nahla, u Briselu je 5. marta 2015. godine organizirao konsultativnu konferenciju pod nazivom “Glavni problemi, izazovi i prilike pred muslimankama Evrope danas”. CEI Nahla je zastupala mr. Sehija Dedović, koja je i članica upravnog odbora Foruma.
 • Konferencija je bila prilika da se pokuša definirati strategija koju bi Forum, zajedno sa svim svojim članicama, primjenjivao u narednim godinama u odnosu na probleme i izazove s kojima se muslimanke u Evropi susreću. Veliki izazov za izradu sveobuhvatne strategije zagovaranja, lobiranja i djelovanja predstavlja velika različitost prisutna među brojnim muslimanskim zajednicama u Evropi, te raznorodnost njihovih problema.

  Među izlagačicama bile su Intissar Kherigi, predsjednica FEMYSO-a – Evropske mreže muslimanskih omladinskih i studentskih organizacija, Fatima Doubakil iz Organizacije za prava muslimana iz Švedske, Alicia Arbid iz Fondacije za solidarnost arapskih žena iz Belgije te Julie Pascoet u ime Evropske mreže protiv rasizma (ENAR). Jedna od 5 izlagačica koje su prisutnima ponudile svoje teorijske i empirijske istraživačke preporuke i prijedloge bila je i uposlenica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i predsjednica Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ mr. Đermana Šeta.  

  Nakon izlaganja i iscrpnih diskusija, izlagačice su zajedno s učesnicama uspjele definirati osnovne izazove te plan djelovanja u smjeru popravljanja stanja muslimanki u njihovim lokalnim zajednicama, ali i korake ka ozbiljnijim lobističkim aktivnostima usmjerenim prema Evropskom parlamentu, s obzirom na to da su muslimanske lobističke aktivnosti na veoma niskom nivou i veoma je mali broj registriranih lobista koji u svom fokusu imaju ove probleme.

  Glavni zaključci konferencije ukazuju na to da je diskriminacija muslimanki (u zapošljavanju, obrazovanju i sudstvu) najveći izazov, te da su žrtve islamofobije u visokim procentima žene (60-80%). Međutim, problemi unutar muslimanskih zajednica dodatno pospješuju tešku situaciju muslimanki, a to su: pozicija koju muslimanke imaju unutar svojih zajednica te općenito pasivan odnos muslimanskih zajednica prema dostupnim pravnim i društvenim instrumentima borbe protiv diskriminacije i islamofobije.

  Evropski forum muslimanki (European Forum of Muslim Women) u Briselu osnovan je početkom 2006. godine, nakon niza održanih sastanaka Evropske koordinacije muslimanskih ženskih udruženja aktivnih u različitim evropskim zemljama. Forum djeluje na povezivanju i razmjeni iskustava svojih članica (ženskih muslimanskih organizacija i grupa iz Evrope), a u svrhe pružanja podrške muslimankama kao građankama evropskih društava. Forum također nastoji na najbolji način predstaviti probleme koje muslimanke imaju i zastupati njihove interese pred evropskim i međunarodnim tijelima. Član ovog Foruma iz Bosne i Hercegovine je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, a njegova direktorica mr. Sehija Dedović trenutno obavlja dužnost članice upravnog odbora Foruma. •  
 • 19.03.2015
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com