Teme   >    Vjera i društvo   >   
 • Ramazan: kiša milosti

 • Zamislite na trenutak da pada kiša. Da pljušti, zapravo. I zamislite da se nalazite u svom domu i posmatrate kišu dok pada. Ali zamislite da ova kiša ima u sebi nešto posebno, da takvu kišu nikada ranije niste vidjeli.

  Danas, s neba ne pada voda. S neba pada nešto vama daleko dragocjenije. Zamislite da danas s neba padaju novčanice od po stotinu dolara.

  Šta biste uradili? Šta bi se u vašem komšiluku desilo na takav dan? Šta bi se desilo u svijetu? Bismo li istrčali napolje, ulažući najveće napore, takmičeći se da steknemo što više novca? Zar ne bismo stajali napolju cijelu noć da prikupimo što je više novca moguće?

  Postupili bismo tako zbog novca, jer je novac dragocjen. Ali zamislite na trenutak da s neba pada nešto neprocjenjivo, nisu to novčanice od hiljadu dolara, nisu milijarde, već milost Uzvišenog Allaha, valuta koju nijedna ljudska valuta ne bi mogla izmjeriti.

  Allahov poslanik Muhammed, a.s., je rekao: "Došao vam je Ramazan. To je mjesec blagoslova u kojem vas Allah prekriva svojim blagoslovom. On spušta svoju milost, umanjuje grijehe i odgovara na molitve. U njemu, Allah Vas gleda kako se natječete (u dobrim djelima) i hvali se  vama svojim melecima. Zato pokažite svoju dobrotu jer nesretan je onaj kome je u ovom mjesecu uskraćena milost Allaha, Svemogućeg, Uzvišenog." [Hadis prenosi Taberani]

  U ovom mjesecu smo zaštićeni od džehennemske vatre i od šejtana i čistimo se od grijeha. Poslanik, a.s., je rekao: "Ko god bude postio Ramazan iz iskrene vjere, nadajući se da će zaraditi Allahove nagrade, svi njegovi raniji grijesi bit će oprošteni." (Buharija). U drugom hadisu, Muhammed, a.s. kaže: "Kad počne mjesec Ramazan, otvaraju se vrata Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema, a šejtani se vežu u lance." (Buharija)

  U ovom mjesecu se nalazi noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci (97:1-5). "Zaštićeni smo od džehennemske vatre, nagrada za naša djela povećava se najmanje 70 puta i data nam je šansa da nam se obrišu svi grijesi." (hadis)  Pa ima li većeg gubitka nego da stojimo usred ovih ogromnih blagodati koje se spuštaju, a da ne prikupimo svu Allahovu milost koju možemo?

  I dok ova milost pljušti po nama tokom blagoslovljenog mjeseca, deset zadnjih dana ovog mjeseca ne može se ni s čim uporediti. Od Aiše, r.a. (neka je Allah njome zadovoljan) prenosi se da je, kad bi nastupila zadnja trećina Ramazana, Poslanik, a.s, stezao pojas (kao znak da namjerava naporno raditi) i da je klanjao cijelu noć i da je svoju porodicu budio da klanja. (Buharija)

  Kako mi možemo u potpunosti iskoristiti ovaj blagoslovljeni mjesec, posebno zadnjih deset dana? Evo nekoliko načina:

  Rezervišite privatni susret s Allahom
  Odredite vrijeme prije ili poslije sehura da budete nasamo s Allahom, dž.š. Iskoristite ovo vrijeme da se povežete s Njim putem namaza, dove ili učenja Kur'ana. To vrijeme je jedinstveno. Poslanik, a.s., je rekao: "Kad nastupi zadnja trećina noći, naš Gospodar, Veličanstveni spušta se prema najnižem nebu i kaže: 'Ima li koga da mi upućuje dovu da mu je uslišim? Ima li koga da me moli za nešto pa da mu njegovu želju ispunim? Ima li koga da od Mene traži oprost pa da mu oprostim?" (Buharija i Muslim)

  Odredite vrijeme za razmišljanje
  S obzirom na naše zgusnute rasporede, rijetko nalazimo vremena da zastanemo i opustimo se, a kamoli da razmislimo o životu. Nađite vremena za ovo. Dajte sebi vremena i izađite iz svakodnevne rutine i razmislite o tome gdje ste i kamo idete. Razmišljajte o stvorenjima koja vas okružuju i o ovosvjetskom životu, o smrti i o konačnom susretu s našim Stvoriteljem. Odaberite vrijeme kao što je zadnja trećina noći kad vam ništa neće odvraćati pažnju.

  Otputujte do Allaha
  Svima nam je potrebno da nekada negdje otputujemo. Iskoristite Ramazan kao šansu da otputujete s Allahom, dž.š., kao svojim saputnikom. Od Aiše, r.a., se prenosi da je Muhammed, a.s.,  praktikovao itikaf (osamljivanje) u posljednjih 10 noći Ramazana i da je govorio "Tražite noć Kadr u zadnjih deset noći mjeseca Ramazana." (Buharija)

  Ne propustite noć Kadr
  Među zadnjih deset noći mjeseca Ramazana nalazi se noć koja je vrednija od jednog životnog vijeka (1000 mjeseci, 83,3 godine). Poslanik, a.s., je rekao:"Ko god noć Kadr provede u molitvi, vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni svi raniji grijesi" (Buharija i Muslim)
  Aiša, r.a., je kazala: "Pitala sam Poslanika, s.a.v.s.: 'O Božiji Poslaniče, ako pronađem noć Kadr, šta da učim u njoj? On je odgovorio: 'Reci: Gospodaru moj, Ti često praštaš i voliš praštanje, pa mi oprosti.'" (Ahmed, Ibn Madže, Tirmizi)

  Piše: Yasmin Mogahed
  Izvor: virtualmosque.com
  Prevela: Esma Fazlić
 •  
 • 02.07.2015
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com