Teme   >    U fokusu   >   
 • Olakšajmo patnje sirijskih izbjeglica
 • Duboko svjesni razmjera humanitarne krize i agonije sirijskog naroda koja je u posljednjih nekoliko mjeseci kulminirala i pokrenula hiljade porodica na neizvjesni put ka traženju utočišta, Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla" odlučio je podržati akcije humanitarnih organizacija koje olakšavaju patnje izbjeglica na terenu.
 • Pozivamo i svoje članice, aktivistice, prijateljice i prijatelje da svojim novčanim prilozima i/ili doniranjem osnovnih potrepština učestvuju u ovim akcijama, ili pomognu na drugi način, u skladu sa svojim mogućnostima.

  Trenutno je u Bosni i Hercegovini aktivno nekoliko kampanja koje su pokrenule različite humanitarne organizacije i udruženja:

  1. Akcija “1 euro – jedan obrok” za pomoć izbjeglicama u Makedoniji koju je pokrenulo Udruženje Solidarnost u saradnji s makedonskom humanitarnom organizacijom Legis.
  Cilj ove akcije je pružanje podrške i pomoći izbjeglicama koji pokušavaju pronaći spas odlaskom u evropske zemlje, pješačeći i prelazeći granice nekoliko zemalja, a koji su u svom nastojanju da nađu sigurno utočište primorani da spavaju po  ulicama i parkovima u potpuno nehumanim uvjetima. 

  Humanitarna organizacija Legis distribuira pomoć paketima s hranom, higijenskim paketima i odjećom, a aktivisti ovog udruženja pružaju i pomoć u savjetovanju i upućivanju izbjeglica. Ova organizacija dnevno podijeli prehrambenih 2.500 paketa. Svaki paket vrijedi 1 euro. Ovaj iznos je dovoljan da se kupi jedan obrok koji sadrži: hljeb, paštetu, kroasan, energetsku pločicu i pola litra vode. To je jedino što su zasad u mogućnosti, a broj izbjeglica iz dana u dan raste.
  Svoje novčane priloge možete uplatiti na račun:

  TURKISH ZIRAAT BANK BOSNIA d.d
  186-000-1053170055 (U KM VALUTI)

  DEVIZNI:

  SWIFT code :TZBBBA22 
  IBAN: BA391860001653170151
  Primalac:  udruženje Solidarnost
  Svrha : „Migranti u Makedoniji“

  Humanitarni broj

  090 291 044

  Pozivom na ovaj broj donirate 2 KM. Broj će biti aktivan iduća dva mjeseca.
  Više informacija o ovoj humanitarnoj akciji možete pronaći OVDJE.

  2.  Akcija Udruženja Pomozi.ba 
  Udruženje Pomozi.ba se zvanično priključilo akciji pomoći izbjeglicama koje spas traže u drugim zemljama, te će sredstva namijenjena za projekat "Svi mi za 50 hiljada njih" biti preusmjerena na akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć sirijskim izbjeglicama. Za sva pitanja vezana za ovu akciju možete se javiti na broj telefona 060/3488-599, kao i na email: info@pomozi.ba. Transakcijski račun za uplate iz BiH: 
  Intesa Sanpaolo Banka BIH: 154-160-20044490-67

  Za uplate iz inozemstva:
  Banks name:
  Intesa Sanpaolo Banka BiH

  SWIFTCODE:UPBKBA22
  IBAN: BA39 1541602004449067
  Udruženje Pomozi
  Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8
  71000 Sarajevo
  Svrha: Pomoć za izbjeglice
  Paypal: paypal1@pomozi.ba

  Za ovu akciju otvoreni su i humanitarni brojevi samo za pozive iz BH Telecom mreže:

  090 29 00 29 (donira se 1KM) 
  090 291 091 (donira se 2KM).

  3. Akcija Crvenog krsta/križa BiH
  Crveni krst je pokrenuo akciju solidarnosti za Pomoć izbjeglicama na području Jugoistočne Evrope. Humanitarna pomoć će se prikupljati putem transakcijskog računa Društva Crvenog krsta BiH otvorenog u SBERBANK BH d.d. u Sarajevu.
  Broj računa: 140-101-11300020-18
  Pozivom na jedinstveni humanitarni broj 17003 doniraju se 2 KM.

  GDJE PRATITI TOK AKCIJA?

  Na Facebooku je pokrenuta grupa Podrška za izbjeglice i migrante, BiH na kojoj možete aktivno pratiti tok humanitarnih akcija za pomoć izbjeglicama. Ova grupa vrijednih aktivista redovno dijeli i updejtuje informacije u vezi s izbjegličkom krizom.

  Više informacija o tome kako se možete priključiti akcijama za pomoć izbjeglicama na području jugoistočne Evrope, koje organizacije i pojedinci su pokrenuli akcije, putem kojih medija možete pratiti dešavanja u vezi s izbjegličkom krizom pogledajte OVDJE

  Ukoliko odlučite učestvovati u akciji kroz kupovinu sredstava za izbjeglice, veoma je važno da znate šta im je trenutno najpotrebnije. Spisak potrepština možete vidjeti OVDJE
  _______________________________________________________________________________
  Primarna djelatnost Centra za edukaciju i istraživanje "Nahla" je edukacija i osnaživanje žene. Nahla se ne bavi humanitarnim radom i u svojim aktivnostima nema humanitarne projekte, ali se rado odazivamo i učestvujemo u akcijama koje organiziraju relevantne institucije i udruženja čije je to primarno polje djelovanja. U slučajevima velikih humanitarnih kriza, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija, zajedno s drugim društvenim akterima preuzimamo odgovornost i djelujemo u skladu sa svojim mogućnostima sve dok je naša pomoć potrebna.

 •  
 • 26.08.2015
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com