Teme   >    U fokusu   >   
 • Za život, slobodu, sigurnost - bez razlika!
 • Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kad je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika".
 • Ovaj dan je prilika da se svake godine širom svijeta ukaže na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca i da se ulože napori da se zaštite svi oni čija su osnovna prava ugrožena.

  Tim povodom prenosimo tekst saopćenja Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine povodom učestalog kršenja osnovnih ljudskih prava muslimanki u našoj zemlji.

  „Rijaset IZ u BiH iskazao je posebnu zabrinutost zbog porasta ovakvih slučajeva u državnoj službi i javnoj upravi.

  Nošenje marame predstavlja sastavni dio vjerovanja muslimanki i nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom u BiH. Naprotiv, prema međunarodnim i domaćim zakonima sloboda vjere i uvjerenja, a time i nošenje marame, temeljno je ljudsko pravo. Direktna i indirektna diskriminacija, te mobing koji ove žene prijavljuju nedopustivi su u pluralnom i demokratskom društvu koje baštini vladavinu prava.

  Rijaset Islamske zajednice u BiH podržavajući sekularni princip odvojenosti vjerskih institucija i države i njenu svjetonazorsku neutralnost napominje da je ovdje riječ o individualnom ljudskom pravu koje se zasniva na savjesti svake pojedinke i koje država i njeni organi trebaju poštovati.

  Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđujući diskriminaciju i mobing, ohrabruje žene da traže svoja prava i poziva ih da koriste sve zakonski raspoložive mehanizme, uključujući i pokretanje tužbe tamo gdje smatraju da im je ovo temeljno pravo uskraćeno“, ističe se u saopćenju Rijaseta IZ.

 •  
 • 10.12.2015
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com