Teme   >    Vjera i društvo   >   
 • Proslavite ramazan sa djecom - učinite ga posebnim
 • Ramazan je deveti mjesec islamskog lunarnog kalendara, sveti mjesec koga obilježava post, pomaganje drugima i duhovni rast. To je period blagostanja ispunjen samorefleksijom, vraćanjem Bogu, porodičnim okupljanjima i proslavama, te kasnovečernjim obrocima.
 • Kad govorimo o ramazanu iz ugla djece, važno je da u tradicionalne islamske vrijednosti unesemo i malo zabave, kako bi im ovaj sveti mjesec učinili što privlačnijim i zanimljivijim.

  Djeca koja nisu punoljetna, prema islamskom računanju punoljetstva (koje ne određuje broj godina, već se računa od nastupanja prve menstruacije za djevojčice, te prve polucije za dječake) nisu dužna da poste mjesec ramazana, ali ih je lijepo navikavati na post, posebno ako to sami žele. Ukoliko djeca ne poste, važno je da roditelji nađu neki drugi način da ih nauče ramazanskim vrijednostima, kao što su odanost, posvećenost, darežljivost i samokontrola. U svakom slučaju, ramazan treba biti poseban period za djecu, poseban praznik koji će djeca zavoljeti i naučiti cijeniti. Nudimo vam nekoliko načina na koje to možete postići:

  1. Čitajte tematske dječije knjige  Dječije knjige, poput knjige “Moj najdraži gost - ramazan“ u izdanju Albabija, na jednostavan, kreativan način, kroz igru i zabavu, uče djecu osnovnim principima islamskog vjerovanja. Za djecu predškolskog uzrasta izdavačka kuća Albabi je pripremila bojanke sa ramazanskom tematikom. Mimo navedenih, čitajte djeci njima namijenjene priče koje govore o vjeri, o ljubavi prema Bogu, o moralnim vrijednostima, o životu poslanika i sl. Na taj način ih upoznajete sa vrijednošću i značajem vjere u njihovom životu.

  2. Dekorišite vaš dom  Ukrasite svoj dom tokom mjeseca ramazana. Neka djeca osjete da vlada posebna atmosfera u kući. Uključite ih u izradu određenih papirnih dekoracija i ukrasa. Neka vaš dom krase zvjezde i polumjeseci koje su izradila vaša djeca. U dječiju sobu okačite LED lampice, da se osjete posebno važnima u ovom posebnom mjesecu. Sa uzbuđenjem im govorite o dočeku Bajrama. Napravite neki vid dekoracije, kalendara, koji će odbrojavati dane do Bajrama, tako da djeca svaki dan nakon iftara mogu prekrižiti ili iscijepati dio sa danom koji je prošao, kako bi se sve više radovali dolasku Bajrama.

  3. Naučite djecu kako čestitati ramazan

  Tokom ramazana muslimani se međusobno pozdravljaju riječima: “Ramazan mubarek“, što znači: “Blagoslovljen ramazan“. Ovim riječima se zapravo čestita nastupanje ovog posebnog mjeseca. Pokušajte podučiti djecu ovom tradicionalnom načinu čestitanja ramazana, ali pokušajte skupa sa njima osmisliti i neke druge načine kojima možete čestitati početak ovog svetog mjeseca. Na primjer: „Neka te svaka naredna godina zatekne u dobrom zdravlju“, i slično. Budite kreativni. Na taj način dozvoljavate djeci da zakorače u svijet odraslih, što njima mnogo znači, a istovremeno ih učite vrijednostima koje će trajati cijeli život.

  4. Uključite djecu u pripremu iftara


  Kada kuhate svi skupa, kao porodica, gradite izvrstan temelj za razvijanje međusobne vezanosti i podrške, kao i za otvaranje različitih diskusija. Ne propustite priliku da tokom ramazana što češće skupa pripremate iftare. Zamolite svoju djecu da vam pomognu u pripremi obroka, dajte im jednostavna zaduženja, ali ih uključite, čak i ako to znači da će kasnije otići na spavanje. Sjećanja koja će djeca kreirati u ovom periodu zajedničke pripreme iftara, kod njih će razviti trajno uzbuđenje i osjećaj da su bili od koristi, jer su pomogli da se nahrane gladni članovi njihove porodice. Istovremeno, vaša djeca će na taj način naučiti pripremu tradicionalnih jela, koja će ih uvijek podsjećati na dom i porodicu.

  5. Usadite djeci vrijednost dijeljenja i pomaganja drugima  Ohrabrite svoju djecu da pomažu drugima, tako što će tokom ramazana izdvajati dio svoga džeparca za ljude koji su u potrebi. Neka to bude vaša zajednička, porodična, aktivnost. Napravite neku kasicu, ili odvojite jednu posudu, teglu i sl., u koju i vi i djeca možete sakupljati novac tokom ramazana. Vi ih podstaknite sopstvenim primjerom. Izdvojite svakog dana novac koji biste potrošili na kupovinu jedne kafe, čaja, soka i sl., te ga ubacite u posudu koju ste namijenili za sakupljanje novca. Na taj način pokazujete djeci da ste se obavezali na taj plemeniti cilj, čime i njih učite važnosti istog. Na kraju ramazana otvorite zajedničku kasicu, te skupa sa djecom kupite hranu za nekoga ko je u potrebi, ili mu dajte sakupljeni novac. Važno je da oni znaju da je njihov novac nekome olakšao i uljepšao život. Na taj način ih učite vrijednosti dijeljenja i pomaganja drugima.

  Uživajte u proslavi Bajrama  Bajram označava kraj Ramazana i obilježava se višednevnom proslavom koja podrazumijeva posjete rođaka i prijatelja, pripremu i jedenje različite hrane i poslastica, razmjenjivanje darova, veselu atmosferu. Učinite djeci ovaj praznik zanimljivim i punim radosti. Uključite ih u izradu bajramskih dekoracija za kuću, ili bajramskih kolača, pripremite im posebnu, po mogućnosti novu, odjeću koju će na Bajram obući, kupite im poklone, nešto što će ih obradovati. Učinite da osjete posebnost tog dana. Ukoliko ste u mogućnosti organizujte neki vatromet za njih, predstavu, druženje sa njihovim drugarima i sl. Bajram treba biti najradosniji praznik i za odrasle i za djecu. Dopustite im da se vesele i istinski uživaju u njemu, a i vi uživajte skupa sa njima.

  Pripremila: Hana Harbić-Mušić

 •  
 • 30.04.2019
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com