Teme   >    Roditeljstvo   >   
 • Djeca uživaju kada im čitate
 • • U nedavnom istraživanju njemačke fondacije Lezen, 91% anketirane djece izjavilo je da uživaju kada im se čita. Bilo da se to dešava rijetko ili često, ova aktivnost za djecu predstavlja pravi doživljaj. Može li se naći ubjedljiviji razlog od ovog da počnete čitati svojoj djeci?
 • U nedavnom istraživanju njemačke fondacije Lezen, 91% anketirane djece izjavilo je da uživaju kada im se čita. Bilo da se to dešava rijetko ili često, ova aktivnost za djecu predstavlja pravi doživljaj. Može li se naći ubjedljiviji razlog od ovog da počnete čitati svojoj djeci?

  U zavisnosti od uzrasta, djeca mogu imati različita očekivanja od pročitanih sadržaja, ali jedno se ipak nikada ne mijenja: čitanje naglas im je veoma važno. Bez obzira na to da li imaju pet ili deset godina, da li su muškog ili ženskog pola, djeca se neizmjerno raduju dijelu dana koji je posvećen čitanju. Za njih je to „kvalitetno utrošeno vrijeme“. Dok slušaju omiljene priče, najvažnije im je da su udobno smješteni, da provode vrijeme sa roditeljima i, naravno, sama priča.

  Korist od čitanja naglas je višestruka. Zajedničko ležanje na kauču ili krevetu produbljuje bliskost između roditelja i djece. Oni zajedno doživljavaju avanture, jure krijumčare i lopove, putuju u fantastične svjetove, posjećuju strane zemlje i susreću čudovišta iz bajki.

  Čitajući naglas, roditelji postaju promoteri čitanja kao takvog. Djeci se na taj način daje do znanja da će samo onaj ko i sam nauči da čita moći da otvori kapiju svijeta detektivskih priča ili čarobnih jednoroga. A ako roditelji u ovu aktivnost uključe i djecu, pomoći će im da brže ovladaju vještinom čitanja. „Vježbom do savršenstva“ je moto koji se može primijeniti i na ovu situaciju.

  Istraživanja pokazuju da je za djecu od presudnog značaja vrijeme koje provode sa osobom koja im čita. Oni uživaju kada im se čita u vrtiću ili školi, ali na listi omiljenih pripovjedača vodeća mesta zauzimaju prije svega roditelji, a zatim nane i dede.

  To ne umanjuje popularnost čitanja u školi ili vrtiću. Čak i djeca kojoj mama i tata redovno čitaju, vole da im se čita i na drugim mjestima. Naročito kada su u društvu druge djece.

  Čitanje naglas za djecu predstavlja važno socijalno iskustvo. Na taj način kod kuće učvršćuju vezu sa roditeljima, a u vrtiću ili školi – odnos sa drugom djecom. I sve to dok uživaju u interesantnim pričama.

  Djeca se obično raduju novim pričama, ali ponekad, ako je priča naišla na dobar prijem, roditelji će morati da je čitaju više puta. To se odraslima može učiniti dosadnim, ali trebalo bi da se opuste i vrijeme namijenjeno čitanju učine što zabavnijim. Djeca  mogu da osjete raspoloženje osobe koja im čita. Ako je ona zadovoljna, oni će još više uživati u ovom iskustvu.

  Bez obzira na status ili porijeklo, većina roditelja je svjesna značaja čitanja za razvoj njihove djece. Ponekad se moraju pogađati sa djecom, ali zajednički provedeno vrijeme je od neprocjenjivog značaja. Utoliko je važnije da se obje strane prilikom čitanja dobro provedu.

  Čuvena autorica dečijih knjiga, Astrid Lindgren, je jednom prilikom izjavila kako piše priče za dijete u sebi. To znači da dobra dječija knjiga obogaćuje život Vašeg djeteta, ali je pisana i za Vas. U svoj dnevni raspored ubacite termine posvećene čitanju i budite pažljivi pri izboru literature: kada čitate, važno je da osim djeteta inspirišete i sebe.


  Izvor: kosmos.de

 •  
 • 14.06.2019
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com