Teme   >    Kultura i nauka   >   
 • Džamija u Penzbergu - najbolji objekt u Bavariji
 • Nakon analize brojnih objekata izgrađenih u posljednjih 5 god. komisija sastavljena od četverice arhitekata nagradu za najbolji objekt dodijelila je Islamskom forumu u Penzbergu.
 • „Nagrada nam je veoma važna, ne samo kao profesionalcima nego i kao muslimanima“, kaže Alen Jašarević, musliman bosanskog porijekla.
  „Dokazali smo da i muslimani mogu doprinijeti društvu. Ponosni smo što  je džamija svojim dizajnom i aktivnostima privukla hiljade ljudi.“

  Sagrađen 2005. godine, Islamski forum plijeni dizajnom koji se dobro uklapa u okolnu arhitekturu.

  Jašarević je pod jedan krov stavio prostor za namaz, javne i administrativne prostoije, te stan za imama. Osnova objekta je u obliku slova L.

  Zgrada boje pijeska s jedne strane cijelom visinom ima dekorativnu fasadu od plavog stakla, te munaru – stub dekoriran arapskom kaligrafijom čiji tekst je zapravo poziv na namaz.

  Ulaznu sekvencu tvore dvije betonske ploče postavljene tako da oponašaju otvorena vrata, s tekstom iz Kur'ana na arapskom i njemačkom jeziku.

  U objektu preplavljenom svjetlošću nalazi se ugodan prostor za namaz, velika biblioteka, dva hola i učionice za vjeronauku. Posjetioca unutra dočekuje klasično otvoreno stepenište koje se danju kupa u svjetlosti. Na desnoj strani, pogled se otvara u prostor za namaz.

  Način na koji svjetlost pada skreće pažnju na plafon i zidne panele.
  Apstraktni motivi u obliku zvijezda sadrže 99 Allahovih lijepih imena ispisanih u kaligrafiji. Na drugom katu se nalazi otvorena galerija rezervirana za žene.

  „Ova nagrada je velika čast za naš grad,“ rekao  je na dodjeli nagrade 17. oktobra ove godine gradonačelnik Penzberga Hans Mummert.

  Presedan

  Benjamin Idriz, predsjednik Islamskog foruma dodjeljivanje nagrade je opisao kao presedan.

  „Ovo je prvi put u historiji Njemačke da jedna džamija dobije nagradu.“

  „Džamija u Penzbergu je priznata zbog sjajne arhitekture ali i zbog edukativnih, kulturnih i socijalnih aktivnosti,“ nastavlja dalje Idriz.

  Organiziran je obilazak džamije za pripadnike drugih vjera i studente da bi stekli uvid u islam i muslimane.

  „Džamija organizira vjerske kurseve i kurseve jezika, ali i forume i radionice,“ kaže Idriz. „Postala je magnet za studente koji izučavaju islam i muslimane.“

  Više od 15.000 Nijemaca posjetilo je džamiju od njenog otvaranja 2005. godine.

  „Impresioniran sam duhovnom  atmosferom unutar džamije,“ napisao je jedan nemusliman u knjigu utisaka.

  „Nakon posjete džamiji drugačije gledam na islam i muslimane, i to mi je pomoglo da promijenim mišljenje koje sam ranije imao.“

  Prilagođeno sa: IslamOnline


 •  
 • 18.11.2008
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com