Teme   >    Kultura i nauka   >   
 • Simbol modernosti i islamskog stila
 • Dvadeset drugi novembar 2008, dan kad je otvoren Muzej islamske umjetnosti u Dohi, projekt vrijedan 300 miliona dolara, označava novi početak u islamskoj kulturi.
 • Iako Muzej još nije otvoren za javnost, upriličena je posebna ceremonija otvaranja za specijalne goste i medijske agencije, tokom koje su mogli proviriti unutar zidova ovog zdanja.

  U jutarnjim satima 22. novembra održana je konferencija za štampu u glavnoj sali Muzeja. Šejha El-Majassa bint Hamad bin Halifa es-Sani, predsjedavajuća Uprave za katarske muzeje, održala je glavni govor.

  „Muzej islamske umjetnosti vodi nas na put otkrića omogućavajući nam da posmatramo umjetnost preko prostornih i vremenskih granica“, rekla je Šejha.

  „To je mjesto učenja i platforma za dijalog između ljudi cijelog svijeta.“
  Govoreći o kolekciji umjetničkih djela koja su izložena u muzeju, Oliver Watson, direktor Muzeja rekao je da je to „izvanredna kolekcija, koja uključuje mnogo rijetko viđenih vrijednih djela.“

  Prilikom posjete muzeju, prva stvar koja zaokupi pažnju posjetitelja jeste njegov poseban arhitektonski dizajn. Kineski arhitekt, I.M. Pei, dobio je zvanični poziv od katarskog emira, Šejha Hamada bin Halife es-Sanija, da napravi projekt za muzej. On je, između ostalog, odlučio da se muzej treba izdizati s vještačkog ostrva u Perzijskom zaljevu lociranom pored obala Dohe.
   
  Kad je u pitanju sama ceremonija otvaranja, prava riječ koja je može opisati jeste – ekstravagantno. Predsjednici, diplomate i poznate ličnosti činili su glavne zvanice. Emir Hamad i njegova porodica dočekali su sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, egipatskog ministra kulture Faruka Husnija, generalnog sekretara Arapske lige Amra Musaa, poznatog glumca Roberta De Nira, muzičara Nasira Šammaa kao i mnogobrojne ambasadore i diplomate.

  Nakon nastupa Nasira Šammaa i njegove grupe, govore su održali Šejha El-Majassa i I.M. Pei. Zatim je emiru data čast da prvi potpiše zlatnu knjigu posjetitelja Muzeja. Ubrzo nakon što je stavio svoj potpis, započeo je veličanstveni vatromet koji je trajao 4 minute, označavajući otvaranje muzeja. 

  Emir je zatim pozvao svoje posebne goste da obiđu muzej, dok su predstavnici medija uživali u izvedbi benda Silk Road (Put svile).
  Muzej islamske umjetnosti bit će otvoren za javnost 1. decembra. Zvaničnici vjeruju da će muzej privući mnogobrojne posjetitelje jer predstavlja jedan od koraka na putu ka uspostavljanju grada Dohe kao kulturnog centra.

  Prilagođeno sa: IslamOnline (autorica originalnog teksta: Nesma Abd El-Aziz)
  Sa engleskog prevela: Esma Zlatar

 •  
 • 25.11.2008
 •  
 •  
CEI "Nahla", podružnica Bihać
Bosanskih šehida bb, II lijevi prilaz, 77 000 Bihać

T: 387 37 352 200
F: 387 37 328 201
E-mail: nahlabihac@gmail.com